Technologie

Mechanische horloges

Luxe horloges bevatten doorgaans een mechanische uurwerk vanwege het kwaliteitsniveau en vakmanschap waarmee de horloge is vervaardigd. Mechanische horloges bevatten zeer kleine en precieze componenten welk samenwerkend de horloge van beweging voorzien. Het ontwerp van het mechanische uurwerk is in de loop van de eeuwen niet veel veranderd, maar de technologie erachter heeft gezorgd voor hoogwaardige engineering en aandacht voor detail.

In tegenstelling tot een standaard horloge, heeft een mechanisch horloge geen batterijen nodig. Een mechanisch horloge gebruikt een opwindveer om bewegingsenergie te genereren. De opwindveer dient handmatig opgewonden te worden waarna de complexe structuur van de mechaniek geleidelijk bewegingsenergie afgeeft, secondes reguleert en de tijd constant correct weergeeft.

Voordelen van een mechanisch uurwerk:

Levensduur: een kwalitatief volwaardig mechanisch horloge gaat een leven lang mee.
Esthetiek: de transparantie aan de achterkant van de horloge geeft inzicht in de werking van de mechanisme en tegelijk een waardevol uitstraling.
Men hoeft zich geen zorgen te maken om leeglopende batterijen, de veer kan elk moment opgespannen worden.
Een uitbreiding van een mechanisch uurwerk wordt een automatisch uurwerk genoemd. Een automatisch uurwerk heeft een zelfopwind-systeem waarmee het zich kan opwinden doormiddel van bewegingsenergie vanuit de pols van de drager. Automatisch horloges zijn erg populair omdat de drager zich doorgaans tijdens het dragen geen zorgen hoeft te maken dat de horloge stilvalt. De horloge blijft genoeg energie behouden zolang de horloge regelmatig wordt gedragen.

Een automatisch horloge heeft dezelfde werking als een mechanisch horloge, met toevoeging van een gewicht (rotor). De rotor kan vrij draaien en spant doormiddel van bewegingsenergie de opwindveer aan.

LUXE VYBE
De LUXE VYBE mechanische horloges hebben een hoogwaardig uurwerk welk aangedreven wordt door een automatisch opwindt-systeem. Hiermee verkrijgt het uurwerk het LUXE VYBE ‘Automatic‘ label.

Technologie van een mechanische uurwerk in 3D

Bekijk hieronder hoe een mechanisch uurwerk tot beweging komt.